Et morsomt innslag i den kommende brudens utdrikningslag er å organisere en brudebadstu for bruden. Formålet med badstuen er å forberede den fremtidige bruden på å bli en dame, og forvise gamle synder. I tillegg til tradisjonelle måter, har vi listet opp mer moderne måter å lage en brudebadstue på. Her er noen morsomme ideer:

Badstuen er tradisjonelt dekorert med hvite linkluter, blomster og grener. Dere kan også bruke et hvitt laken i stedet for et linteppe. Det har vært vanlig å legge brennesler, bartrær eller noe annet skarpt på brudens sete for å minne henne på at ekteskap ikke alltid bare er glede og lykke. Disse kan også erstattes med for eksempel bjørkegrener. Det viktigste er å markere brudens egen plass i badstuen. 

Tradisjonelt, i stedet for vann, har øl eller brennevin blitt kastet inn i badstueovnen for å bringe lykke til ekteskapet. Nå for tiden kan disse erstattes med duftoljer.

I følge tradisjonen vaskes brudens hår med egg og hvetemel. Hensikten med den eldgamle tradisjonen har vært å sikre nok mat i ekteskapet, og egget antas å bringe barnelykke. I dag kan egg og hvetemel enkelt erstattes med for eksempel ansiktsmaske og fotbad. Dere kan lage en ansiktsmaske selv av for eksempel honning. Til fotbad trenger alle sine egne bøtter og fotbadesalt. Dere kan også legge duftoljer i bøttene for å bringe duft til badstuen.

Morsomme, gamle ritualer:

Hvis bruden kaster vann på ovnen, bør hun alltid gjøre det med ryggen mot ovnen, over skulderen. Dette antas å bidra til å forlate det tidligere livet bak seg.

Mulige gamle partnere jages bort enten ved å slå bruden forsiktig med bjørkeris eller, hvis det er en utebadstu, ved å løpe rundt badstubygningen. Det er like mange runder rundt badstuen som det har vært tidligere partnere.

Ugifte venner bør ha som mål å sette seg i brudens plass når bruden reiser seg fra setet. Å sitte i brudens sted antas å forbedre sjansene for å gifte seg senere.

Dere kan uventet kaste kaldt vann på bruden i badstuen for å minne henne på at ekteskapet også inkluderer ubehagelige tider.

Et bjørkeris kastet over skulderen mot taket av utebadstuen gir også ekteskapelig lykke. Kast det bare hvis du har mulighet til å hente det ned igjen.

Under badstubadingen kan dere vrenge brudens klær. Brudens reaksjon forteller hva slags kone hun blir.

Merk! I stedet for magi og ritualer kan dere også fokusere på rensing og avslapning. En brudebadstu er ment å være en morsom, avslappende og leken anledning. Dere trenger ikke følge instruksjonene til punkt og prikke.

 

 

Julebadstuen er en herlig tradisjon som slapper av kropp og sinn til jul. I dag finnes det ingen eksakte instruksjoner eller ritualer for å gå i julebadstue; noen går i julebadstuen på dagtid, andre bare på kvelden. Les nedenfor om de morsomme ritualene som før var forbundet med å gå i den gamle julebadstuen:

Du må være stille i badstuen. Er du ikke stille nok, blir det mye mygg neste sommer.

Ta deg en tur i snøen etter at du har vært i en varm badstu. Kropp og sjel blir renset.

Ikke plystre eller bann, og djevelen vil holde seg unna.

La badstuen være varm etter at du er ferdig. Badstuen står da varm for feene, som går i julebadstuen etter deg. Dette bringer lykke for innehaveren i det nye året.

Legg halmstrå på badstubenkene. Små nisser kommer for å sove oppå dem for natten.

Heng et linhåndkle i badstuen for å tørke. Det gir god avling neste sommer.

 

 

Midtsommerfeiringen inkluderer definitivt en midtsommerbadstu. Badstuen vaskes i god tid før sankthans. Folk går tradisjonelt i badstuen tidlig på dagen, slik at de er klare til å feire en ”nattløs” natt. Bjørkegrener og blader brukes til pynt, og det lages selvfølgelig bjørkeris. Hvis du kan, ta deg et bad i en innsjø eller sjø.