Å ta badstu skal være så stressfritt som mulig. Varm opp badstuen omtrent en halvtime til en time før du planlegger å gå inn. Den vanligste temperaturen for badstubading er rundt 80-100 grader. La klokken, telefonen og andre elektroniske enheter være igjen utenfor. Badstuen er et av få steder hvor det er nesten umulig å bruke telefon.

Badstubading kan man gjøre alene eller sammen med andre. Selv barn kan trygt ta badstu. For mange barn er det mest komfortabelt på de nedre benkene i badstuen, hvor det er kjøligere, fordi luften er varmest i den øvre delen av badstuen.

Vask deg i dusjen før du går i badstuen og skyll håret. En badstuhatt beskytter vått hår mot varm luft, men er ikke nødvendig.

Sitt på benkene på en benkduk eller håndkle. Kast vann på ovnen så mye og så ofte det føles behagelig. Hvis ønskelig kan man bruke duftolje i vannet. Da kan man blande 1-2 dråper duftolje i en øse fylt med vann og så kaste på ovnen. OBS! Ikke hell badstuoljer direkte på badstusteinene. Brannfare!

Pust dypt og nyt varmen. Husk å drikke mye vann! Sauna fordamper omtrent en halv liter kroppsvæske i løpet av ca. en halv times badstubading.

6. Hvis du ønsker det, kan du bruke bjørkeris for å piske på huden. Det føles nesten som massasje og bjørkeriset forbedrer blodsirkulasjonen i huden.

Ta en pause. Du kan ta en kald dusj mellom hver badstuøkt, eller om mulig bade i sjøen. Nedkjøling er en viktig del av badstubadingen. Nyt gjerne kald drikke hvis ønskelig.

Gå i badstuen så ofte det føles bra.

Når du er ferdig, ta en dusj.

Etter badstubading føler du deg ren og avslappet. Husk å drikke mer vann etter badstubadingen, minst 2 glass vann under og etter.

 

Badstuen passer for nesten alle. Vær imidlertid forsiktig i følgende situasjoner:

1. Ikke gå beruset i badstuen. Risikoen for ulykker øker under påvirkning av alkohol.

2. Badstubading senker blodtrykket. Ta en pause når du føler for det.

3. Den varme og fuktige luften i badstuen lindrer symptomer på influensa. Men ikke gå i badstuen når du har feber.

4. Ikke ta badstu hvis du nylig har blitt operert eller har et åpent sår. Det er vanligvis trygt å ta badstu omtrent en uke etter at stingene er fjernet.

5. En person med hjertesykdom må være forsiktig med badstubading. Forhør deg gjerne med en lege om hvorvidt det er bra i akkurat ditt tilfelle.

Kilde: The ABC for the enjoyable Finnish Sauna Experience, Sauna from Finland